Fingerpori: Heräämisopas

Posted on heinäkuu 20, 2012

0


Pertti Jarla, Fingerpori: Heräämisopas. Helsinki: Arktinen banaani, 2011.

Herääminen on havahtumista. Vireystaso nousee ja ihminen alkaa havainnoida maailmaa tarkemmin kuin ennen herätystä. Herätys voi – esimerkiksi – olla luonteeltaan uskonnollinen tai koskea uskonnon itsensä havainnointia. Pertti Jarlan mainio Fingerpori-strippikokoelma Heräämisopas sijoittuu lähinnä jälkimmäiseen kategoriaan.

Heräämisopas on mainio teos sille, joka haluaa viilata nyanssien tajuaan humoristisille taajuuksille. Kuten toimittaja Juhani Huttunen kokoelman esipuheessa muotoilee: ”Fingerpori leikittelee juuri uskonnollisen kielen konkreettisella tulkinnalla, ja tässä sen voima on ehtymätön.”

Abstraktin ja konkreettisen liitto on uskonnon kaiken selitysvoiman lähde. Siinä missä keskiaikaisen katedraalin arkkitehtuuri heijastaa koko kosmoksen rakennetta (niin kuin se aikanaan ymmärrettiin) tai sanasta ja aineesta muodostuva sakramentti nykyistää ja tekee näkyväksi jotain, mitä ei voida ruumiillisin aistien havaita, voi lyhyt sarjakuvastrippi tuottaa uskonnollisesti havahduttavan oivalluksen tutusta ilmiöstä.

Jarla on verbaalisesti lahjakas, hänellä on hyvät tiedot uskonnosta ja silmää aihepiiriin huumorille: sovitus, vetten päällä kävely, Raamattu, kymmenen käskyä, kielillä puhuminen, paavi, helluntailaissaarnaajat, saatananpalvojat ja monet muut antavat aihetta ajatella asioita yksinkertaisesta lähtökohdasta, mutta samalla nähdä ne monitasoisesti.

Suosikkeihini kuuluvat muun muassa Jeesus, joka on sovittanut Heimo Vesan housutkin (s. 8), manaajan väärinkäsitys (s. 15), korteistaennustus (s. 17), lumenluonti (s. 23), sus siunatkoon (s. 34), valepappi (s. 39), Blackdonald’s, ristiinpukeutuja, Konevitsa sekä talvella karvaiseen sädekehään sonnustautua Jeesus (ss. 45-47).

Heräämisopas on hauskaa luettavaa jokaiselle, joka tahtoo välillä havahtua.

Mainokset
Avainsanat: ,