Aika on täyttynyt

Posted on joulukuu 24, 2012

0


Talvi yllätti autoilijat jo aikaa sitten ja joulukin jo joutui. Maailmanloppua ei mayojen kalenterista huolimatta tullut, vaikka siitä kohkattiin viikkotolkulla. Maailmanloppu on kautta aikojen petkuttanut niitä, jotka ovat sitä innokkaasti odottaneet. Ei ole meidän asiamme tietää aikoja eikä hetkiä. Eikä ilmeisesti mayojenkaan asia. Ilmestyskirjan mukaan: ”Kun tulee päivä, jolloin seitsemäs enkeli kohottaa torvensa ja puhaltaa, on Jumalan salattu suunnitelma viety päätökseen, sen mukaisesti kuin hän on palvelijoilleen profeetoille ilmoittanut. (…) Minulle sanottiin: Vieläkin sinun tulee ennustaa, miten käy maailman kansoille, maille, kielille ja kuninkaille.” (Ilm. 10:7, 11)

Koska suunnilleen kaikki tähänastiset ennustukset maailman loppumisesta ovat menneet pieleen, kannattaa niihin jatkossakin suhtautua epäillen. Uusia yrittäjiä kuitenkin aika ajoin ilmaantuu. Ehkä on niin, että toisten osaksi syystä tai toisesta ”tulee vieläkin ennustaa, miten käy maailman kansoille” jne. Viimeksi jotain järkevää aiheesta taisi sanoa arkeologi ja maya-tutkija Arthur Demarest, jonka mukaan omassa kulttuurissamme on samoja piirteitä kuin mayojenkin – ennen kuin heidän kulttuurinsa romahti. Olin kuulevinani Demarestin ajatuksessa samoja kaikuja kuin Samuel Huntigton joitain vuosia sitten esitti sivilisaatioiden törmäämisestä.

Uutisten lyhyessä haastattelussa aihetta ei harmillisesti käsitelty sen enempää. Sen sijaan viime päivinä on aiheestakin käsitelty paljon sitä romahdusta, joka tapahtui Yhdysvalloissa, Newtownin kaipungissa noin viikko sitten. Viattomien lasten päivä tulikin tänä vuonna ennen joulua. Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, mihin yhden tyrannin pelko ja väkivaltaisuus johtivat Jeesuksen syntymän aikaan (Matt. 2:16-18). Erkki Kuusanmäen Herodesta asekaupassa esittävä piirros osui naulan kantaan (SK 21.12.2012, päivämäärä huom!). Tästä aiheesta kirjoitin enemmän täällä.

Suomen kuvalehdessä käsiteltiin myös sitä, miten globalisaation myötä joulun vietto on levinnyt yli puoleen maailmasta: joulua jossain muodossa viettää lähes 60% maapallon väestä. Ehkäpä itäisen maan tietäjät tiesivät mistä puhuivat. He tiesivät myös, että joulu ei merkitse ajan loppua vaan täyttymystä.

Mainokset