Maailman nuorten päivä ja kirkon kasvot Riossa

Posted on heinäkuu 25, 2013

0


Suomessakin on uutisoitu katolisen kirkon parhaillaan Riossa käynnissä olevasta megatapahtumasta. Maailman nuorten päivä eli World Youth Day (WYD) kerää yhteen satojatuhansia katolilaisia ympäri maailman. Johannes Paavali II aloitti päivät vuonna 1986 ja vuoden 1995 Filippiineillä järjestetyt päivät pitävät hallussaan kaikkien aikojen suurimman kokoontuneen ihmisjoukon maailmanennätystä viidellä miljoonalla osallistujallaan.

Media ja WYD

Suomalainen media on jostain syystä keksinyt, että paavin vierailujen yhteydessä pitää aina uutisoida mielenosoituksista. Niin tälläkin kertaa, vaikka Brasilian mielenosoitukset eivät liity paaviin tai katoliseen kirkkoon vaan pääasiassa maan yhteiskunnallisiin ongelmiin. Mielenosoittajat käyttävät paavin näkyvyyttä hyväkseen ja toimittajat saavat juttuihinsa jännitettä. Kaikki voittavat, paitsi ehkä paavi ja ne katsojat, jotka eivät tätä asetelmaa oivalla. He saattavat luulla, että Brasiliassa protestoidaan paavia vastaan.

Päivien strateginen merkitys

Nuorten tapaaminen ja matka Rioon on paavi Franciscukselle ja kirkolle myös strategisesti tärkeä, sillä evankelikaaliset kristinuskon suuntaukset kasvattavat suosiotaan mantereella, jossa katolinen kirkko on perinteisesti ollut suuri vaikuttaja. Kirkon tulevaisuus ratkaistaan osaltaan juuri tämän mantereen nuorten parissa.

Ei varmasti ole vain sattumaa, että tuore paavi löytyi ”maailman ääristä” eli Latinalaisesta Amerikasta ja että WYD järjestetään tällä kertaa siellä. Toki järjestelyjä puoltavat myös peräkkäisinä vuosina Riossa järjestettävät suurtapahtumat kuten jalkapallon MM-kisat sekä olympialaiset. Kaupungissa onkin ryhdytty massiivisiin raivaus-, puhdistus- ja kasvojenkohotusoperaatioihin raivaamalla slummeja eli faveloita muun infrastruktuurin parantamisen ohella.

Monia brasilialaisia ärsyttää, että hallinto on satsannut paljon stadioneihin ynnä muihin vastaaviin hankkeisiin. Yhdistettynä veronkorotuksiin, slummien puhdistusoperaatioihin ja huumekaupan vastaiseen taisteluun on maan ilmapiiri jo valmiiksi viritetty tietylle herkkyystaajuudelle ilman paaviakin.

Vaikka paavi Franciscus ei saapunutkaan slummeja purkamaan – päinvastoin, hänen ohjelmaansa kuuluu vierailujen lisäksi myös niissä olevan kappelin siunaaminen – on hänet kummallisella tavalla ainakin Suomessa yhdistetty mielenosoituksiin ja levottomuuksiin.

Tilastoja

Mistä Maailman nuorten päivässä sitten on kyse? Oheinen video antaa hieman statistiikkaa tapahtuman hahmottamiseen:

In nuce: 350 000 pyhiinvaeltajaa 190 maasta, 26 kieltä, 28 kardinaalia ja 600 piispaa. Ja yksi paavi. Tapahtuma on yli miljardijäsenisen katolisen kirkon hengennostatus ja voimannäyte. Vaikka suurin osa osallistujista on uudelta mantereelta, on päivillä viesti myös Euroopan suuntaan: kristinusko ei ole vain vanhusten uskonto vaan sillä on myös nuorten kasvot; se on universaali uskonto, jolla on voima yhdistää ihmisiä yli kieli- ja kulttuurirajojen.

Mainokset