Diktaattorin käsikirja

Posted on lokakuu 30, 2013

0


Olli-Pekka Vainio & Katleena Kortesuo, Diktaattorin käsikirja. Tavoitteena maailmanherruus. Helsinki: Talentum, 2013.

Uunituore opus raottaa vaikuttamisen portteja jokaiselle, joka mielii saada maailman omakseen. O-P Vainio ja Katleena Kortesuo tarjoavat narun jokaiselle, joka tahtoo ryhtyä viemään pässejä kuin laskiämpäriä tanssimaan pillinsä mukaan. Tarvittaessa  saunankin suuntaan.

Opus on opas kieron suunnitelman toteuttamiseen. Ja kierosti se on kirjoitettukin. Sijaislukijana on diktaattoriksi tahtova oppilas, mutta varsinainen tarkoitus on paljastaa varsinaiselle lukijalle tekniikoita, joilla häneen itseensä pyritään jatkuvasti vaikuttamaan. Tässä mielessä asetelma tulee lähelle C.S. Lewisin Paholaisen kirjeopistoa, jossa kokeneempi demoni neuvoo pikkupirua sielujen ”pelastamisessa”.

Oppaan teoreettinen selkäranka on tiettyjen psykologisten teorioiden, historiallisten esimerkkien ja viestinnällisten keinojen kääntäminen sellaiseen muotoon, että kupletin juoni selviää sinisilmäisimmillekin työn sankareille ja Isoveljen uskollisimmille ystäville.

Sen, joka tahtoo erottua massasta, on syytä perehtyä siihen, miten massoja hallitaan. Diktaattorin käsikirja on suositeltava opus jokaisen vallankaapparin käsikassaran nahkasalkkuun. Kirjaa ei voi suositella niille, joille ironia ja sarkasmi ovat kaukaisia kaikuja vieraasta todellisuudesta. Sen sijaan se on hyvä opas vaikuttamisen maailmaan jokaiselle, joka tahtoo lukea ympäröiviä tapahtumia ja päästä keskustelujen pintatason paremmalle puolelle.

Viihdyttävä kirja tarjoaa teoreettisen luurangon ympärille lihaksi faktoja ja havainnollisia anekdootteja antiikista meidän aikaamme. Diktaattoreita on tullut ja mennyt. Vaikka Caesar aikoinaan julistautui ”ikuiseksi diktaattoriksi”, hänen aikansa vaihtaa valtapiiriä tuli yllättävän pian. Häntä seurannut keisariaika alkoi ja päättyi sekin, ja myöhemmätkin keisarit on aika ajoin puettu uusiin vaatteisiin.

Uskon, että moni diktaattori olisi hyötynyt kirjan lukemisesta ja viihtynyt sen parissa. Suosittelen opusta jokaiselle vallasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneelle. Sinullekin, Brutukseni.

Mainokset
Avainsanat: , ,