Kauhujen yöstä pyhäinpäivään

Posted on marraskuu 1, 2013

1


Pyhäinpäivää edeltävä lokakuun viimeinen päivä on ollut perinteinen sadonkorjuujuhla. Suomessa pyhäinpäivää vietetään marraskuun 1. päivää seuraavana lauantaina ja niin sanottua Halloweenia vähän miten sattuu.

Varsinainen ”kauhujen yö” on siis ennen pyhäinpäivää. Semanttisesti Halloween on johdos sanoista All Hallows’ Eve eli kaikkien pyhien (päivän) aatto. Näin pakanallinen juhla liittyy nimensä puolesta kristilliseen kalenteriin.

Pyhäinpäivänä kirkko muistelee kaikkia pyhiä ja marttyyreita, Suomessa samaan päivään on yhdistynyt myös kaikkien kuolleiden muistamien (commemoratio omnium fidelium defunctorum).

Sadonkorjuu on aina ollut vuoden merkkitapahtumia ja sillä on ollut myös suuri symbolinen merkitys. Ilmestyskirjan 14. luvun kuvaus lopunajallisesta sadonkorjuusta on väkivaltainen: enkeli heitti sirppinsä maan päälle. Siinä vasta todellinen kauhujen yö!

Koska sadonkorjuussa on kyse elämästä ja kuolemasta, liittyy Halloweeninkin viettäminen teemaan. En tiedä mistä lähtien on puhuttu ”kauhujen yöstä”, mutta on kiinnostavaa pohtia millaista käsitystä kuolemasta se heijastaa.

Siinä missä pyhäinpäivä ja kuolleiden muistopäivä muistuttavat edesmenneiden lepäävän rauhassa ja turvassa, on kauhujen yön idea kummituksineen levottomampi. Taustalla on kelttiläinen ajatus vainajahenkien vaeltelusta (heidän kalenterinsa mukaan) talven alkamispäivänä.

Bret Easton Ellisin romaani Lunar Park heijastaa sellaista käsitystä edesmenneiden kummittelusta, joka ei jätä ihmistä rauhaan. Romaanin päähenkilö järjestää Halloween-juhlat sillä seurauksella, että kaikki hänen vanhat traumansa nousevat pintaan ja menneisyyden haamut alkavat kummitella karmein seurauksin. Harmittomalta tuntunut hassuttelu olikin alku paljon vakavammille tapahtumille ja  kirjailijan koko elämä muuttui yhdeksi kauhujen yöksi.

Pyhäinpäivän opetus on päinvastainen. Edesmenneet eivät kummittele meille tai muutenkaan säikyttele meitä. Meillä ei ole tarvetta lepytellä tai pelätä heitä. Sen sijaan voimme muistella pyhiä ja kuolleita rauhassa. Kauhujen yön jälkeen valkenee pyhäinpäivä.

Mainokset