Pallo jalkaan!

Posted on kesäkuu 12, 2014

0


Kuva: Wikimedia Commons.

Tänään alkavia jalkapallon MM-kisoja mainostetaan maailman suurimpana urheilutapahtumana. Kisojen finaalia seurasi viime kerralla yli 715 miljoonaa katsojaa ympäri maailman, eteen kiilaa vain olympialaiset noin 200-miljoonaisella yleisöllään.

FiFa World Cup on mainoksessaan oikeassa tyytyessään sanomaan olevansa suurin urheilutapahtuma.

Suurimman yksittäisen tapahtuman titteliä pitää käsittääkseni hallussaan vuonna 1995 Filippiineillä järjestetty WYD eli World Youth Day, jossa paavi Johannes Paavali II:n johtamaan päätösmessuun osallistui paikan päällä noin viidestä seitsemään miljoonaa ihmistä.

Valtavien massojen arviointi on toki hankalaa ja näkemyksiä laskentatavoista löytyy moneen lähtööön. Sittemmin pyhäksi julistettu JP II on nimetty myös WYD:n suojelijaksi yhdessä äiti Teresan kanssa.

Johannes Paavali II:n kanonisoinut argentiinalainen paavi Franciscus tunnetaan myös jalkapallofanina. Messin maanmiehen uutisoitiin noin vuosi sitten tavanneenkin kotimaansa ja Italian tähtipelaajia. Alla olevassa videossa Franciscus muistuttaa pelaajia muun muassa heidän vastuustaan roolimalleina.

Itse pelin ohella MM-kisat antavat suomalaiselle yleisölle mahdollisuuden tarkastella myös uskonnon ja urheilun yhteyttä ja sitä, miten eri maista tulevat pelaajat näyttävät uskonnollisuuttaan. Kisojen ohjaajat ovat perinteisesti antaneet ristinmerkkien, rukouspiirien ynnä muiden näkyä kotikatsomoihin asti.

Hurmoksellisuudessaankin jalkapallostadionit peittoavat keskiverto herätyskokoukset vähintään 6-0.

Ehkäpä MM-kisat antavat perspektiiviä myös suomalaiseen keskusteluun uskonnon näkyvyydestä julkisessa tilassa. Suvivirsikohukin asettuu mittasuhteisiinsa, kun huomataan, että uskonto saa näkyä myös hieman peruskoulujen päättäjäisiä suuremmissa tapahtumissa.

Mainokset
Avainsanat: , , ,