Autuaita stressaantuneet

Posted on lokakuu 31, 2014

0


Olen kirjoittanut pyhäinpäivästä vuosittain ja siihen liittyvät postaukset ovat tilastojen mukaan blogini luetuimpia. Juhla sisältää niin monia ulottuvuuksia, että aiheet eivät näytä olevan loppumassa. Tänä vuonna ajattelin olla vähäsanaisempi ja linkata alle stressistä kertovan TED Talk -videon.

Kelly McGonigal käsittelee puheessaan ”How to make stress your friend” stressiin kuolemista (video julkaistu 4.9.2013). Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan stressi oli merkittävä kuolemaan johtava riskitekijä niille, jotka pelkäsivät stressaantuvansa. Hän sanoo itsekin kouluttajan työssään maalanneensa stressistä kuvan ihmisen vihollisena.

Nykyisin hän on kääntänyt kelkkansa ja ryhtynyt puhumaan sen puolesta, että stressin välttämisen ja pelkäämisen sijaan ihmisen kannattaa opetella tulemaan sen kanssa toimeen, jopa tehdä siitä ystävänsä. Oman elimistön kuuntelu ja varsinkin hengittäminen on tärkeää. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on välttää stressin pelkäämistä; stressillä on hänen mukaansa hyvät puolensa, joita kannattaa mieluummin hyödyntää.

Miten tämä liittyy pyhäinpäivään?

Helposti ajatellaan pyhien olleen tai olevan tietynlaisia. Monille jo sana pyhyys sulkee pois stressaantumisen ja henkii tuonpuoleista rauhaa. Autuaaksijulistuksissa, jotka pyhäinpäivänä aina luetaan, Jeesus kuitenkin sanoo murheelisten olevan autuaita, samoin niiden, joita herjataan ja vainotaan (Matt. 5:4,11).

Sanotaan suoraan: autuaita stressaantuneet!

Stressi ei välttämättä ole autuuden este. Ehkä jopa päinvastoin: sitä vasten Jumalan lohdutus näyttää luonteensa ja syvyytensä. Autuus on lahja, ei suoritus. ”He saavat lohdutuksen”, kuten Jeesus tarkalleenottaen sanoo. Stressillä on rajansa, kuten videolla viitattu tutkimuskin muistuttaa.

Pyhäinpäivän kynttilät eivät ole loppuunpalamisen symboli vaan merkki siitä, että ihmisellä on toivoa. Edesmenneiden muistaminen muistuttaa myös meitä muistelijoita elämän rajallisuudesta. Pyhäinpäivä jos mikä muistuttaa, ettei kynttilöitä pidä polttaa molemmista päistä.

Varsinaisena stressin juhlana on kuitenkin pidettävä joulua, jonka läheisyys alkaa selvästi jo aiheuttaa ensioireitaan eri tahoilla. Jos joulun viettämiseenkin saataisiin edes osa pyhäinpäivän meditatiivisuutta, niin kävisi selvemmin ilmi, että adventtikynttilät valaisevat samaa pimeyttä kuin pyhäinpäivänkin lyhdyt.

”Liekkejä on monta, valo on Yksi” (virsi 454). Autuaat eivät loista omaa kirkkauttaan vaan Kristuksen. Tämä ei tietenkään tee vaivojen kestämisestä yhtään kevyempää. Oikeassa elämässä murhe murtaa ja herjaukset satuttavat. Ja pyhäinpäivänähän muistellaan nimenomaan elämää. Kaikessa autuudessaan.

Mainokset
Avainsanat: ,