Toivo alkaa pimeästä

Posted on marraskuu 1, 2016

0


dark_night

Pimeä yö. Kuva: Wikimedia Commons.

Perinteinen pyhäinpäivän postaus on laadittava, vaikka tänä vuonna on ollut niin paljon  muuta kirjoittamista, että blogi on jäänyt vähemmälle. Viime pyhäinpäivänä kirjoitin (silloin) uudesta Bondista, tänä vuonna ajattelen jotain smokkiakin tummempaa.

Pyhäinpäivän ajankohta voi suomalaisessa kalenterissa vaihdella, mutta sen ”oikea” päivä on 1.11., englanniksi All Saints. Tämän pyhän aatto on All Hallows’ Eve eli Halloween. Pyhäinpäivän aaton uskottiin (käsittääkseni jo muinaissuomalaisessa uskonnossa ja joissain muissakin kulttuureissa) olevan se yö, jolloin kuolleet liikkuvat elävien keskuudessa.

Ehkäpä siksi lokakuun viimeisen ja marraskuun ensimmäisen päivän välinen yö tuntuu jotenkin erikoiselta. Syksystä siirrytään talveen ja tulee pimeää. Sana marras merkitseekin kuolemaa. Loppuvuosi onkin tummansävyinen, jostakin harmaan ja pimeän väliltä.

Kuitenkin: Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa (Joh. 1:5). Haudoille viedään kynttilöitä ja kirkoissa luetaan vuoden aikana kuolleiden nimet. Kuolleet elävät elävien muistissa, kuten on sanottu. Myöhemmin pimeää marraskuuta alkavat valaista myös adventin kynttilät. Suunta on pimeästä valoon, kuolemasta elämään, taivaasta maahan: Kristus syntyy.

Toivo alkaa pimeästä, sillä toivo suuntautuu aina asioihin, joita ei vielä voida nähdä. Psalmin mukaan Jumala otti verhokseen pimeyden, majakseen synkät vedet, raskaat pilvet (Ps. 18:12). Pimeä kätkeekin sisäänsä kaikenlaista ja monet asiat pääsevät pimeässä lähelle kuin huomaamatta. Pimeässä onkin myös pelottava puoli, vähän kuin halloweenissa, jonka aihe on karmiva, kun sitä tarkemmin ajattelee.

Yhtenä iltana vuodessa kuolema saa kiertää. Vaikka ei uskoisi yön kauhuihin, voi katsoa kauhuelokuvan, joista monia juuri tämä yö on inspiroinut. Kuolemanpelkoa, turvattomuutta ja erilaisia kauhuja voi käsitellä monella tapaa, kuten populaari- ja muussa kulttuurissamme tehdäänkin.

Pelon vastakohta on toivo. Kaksi erilaista tulevaisuuteen suuntautuvaa odotusta kamppailevat meissä, kun katsomme mitä kaikkea maailmassa tapahtuu. Marraskuu on ehkä vuoden vaikein kuukausi, sillä pimeän piiri näyttää vain kasvavan. Toivo kuitenkin alkaa pimeästä, ja toivoa voi, vaikka ympärillä kuinka tummenisi. Jumala on ottanut verhokseen pimeyden.

Mainokset