Back in business

Posted on huhtikuu 11, 2017

0


Pino väitöskirjoja: Asceticism and Early Christian Lifestyle (2017).

Blogi on ollut tauolla viime marraskuusta lähtien, sillä väitöskirjan viimeistely ja muut kirjoitustehtävät verottivat kynäilyä melkoisesti. Nyt väitöskirjani Asceticism and Early Christian Lifestyle on tarkistettu Helsingin yliopistolla (25.3.2017) ja ehtinen taas kirjoitella tännekin. Uusia postauksia odotellessa kiinnostuneet voivat käydä lukemassa teokseni tiivistelmän ja johdannon täältä.

Väitöskirjassa tarkastellaan varhaiskristillistä elämäntapaa ja kristillisen asketismin varhaisia vaiheita. Sana asketismi tulee kreikan verbistä askein, joka merkitsee esimerkiksi harjoittaa tai toistaa . Erilaisia askeesin muotoja ovat paitsi paastoaminen ja selibaatti, myös monet arkisen elämän kurinalaisuutta ja harjoitusta vaativat asiat. Tutkimus koostuu viidestä artikkelista.

Nykyaikaiseen läntiseen elämäntapaan kuuluu monia askeettisia piirteitä. Erilaiset ruokavaliot, meditointitekniikat, urheilullisuus ja monet muut arkipäiväiset asiat palvelevat yksilöllisen identiteetin muodostumista ja yhteisöllisiä päämääriä. Tällainen asketismi ei välttämättä perustu perinteisille uskonnollisille lähtökohdille. Asketismin historian ja erilaisten harjoitusten tunteminen ja tunnistaminen opettaa meille kuitenkin paljon omasta elämäntavastamme, arvoistamme ja kulttuuristamme.

Mainokset