Lauantai ja pääsiäisen hiljaisuus

Posted on 15 huhtikuun, 2017

0


Olen aina pitänyt hiljaisesta lauantaista. Pitkäperjantai on kärsimystä, pääsiäisaamua hallitsee ylösnousemus. Niiden välinen aika on hiljaista.

Lauantaina Kristus on haudassa, opetuslapset shokissa. Mitä on tapahtunut? Tai ennemminkin: miksi mitään ei tapahdu?

Kirkkokin on hiljaa: hiljaisena lauantaina ei tehdä toimituksia ja urut ovat vaiti. Kun Kristus on haudassa, kirkko ei voi julistaa. Se on hedelmätön, kun Herra on tuonelassa (1. Piet. 3:18-22).

Hiljaisuus on nykyisessä elämänmenossa haastavaa. Puhe, uutiset, merkkiäänet ja päivitykset hallitsevat äänimaisemaamme. Aktiivinen kuuntelu vaatii panostamista ja suunnittelua.

Lauantaina Jeesuksen hautaa vartioivat sotilaat (Matt. 27:62-66). Omakin katse kannattaa suunnata sinne. Kirkkoisä Gregorios Nazianzoslainen (k. 390) aloittikin kuuluisan saarnansa ”Pyhästä Pääsiäisestä” (Oratio 45) lainaamalla profeetta Habakukin kirjan alkua: Minä seison vartiopaikallani, asetun tähystämään saadakseni tietää, mitä Herra puhuu minulle, mitä hän vastaa valituksiini.

Profeettaa vaivaa maailmassa riehuva väkivalta, sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus ja epäjumalien palvonta: Mitä auttaa jumalankuva? Senhän on veistäjä tehnyt. Mitä hyödyttää valettu patsas? Sen vastaukset ovat valhetta. Miten veistäjä voi luottaa veistokseensa, omatekoiseen jumalaan, joka ei puhu? Voi sitä, joka sanoo puupalalle: ”Herää!” ja mykälle kivelle: ”Nouse!” Nekö voisivat antaa oikeita neuvoja? Kullalla ja hopealla ne kyllä on silattu, mutta henkeä niissä ei ole. Herra on pyhässä temppelissään, hänen edessään vaietkoon koko maa! (Hab. 1:18-20)

Puupala ja kivi. Hiljaisen lauantain kysymys on, miten Kristuksen rististä voi kasvaa elämän puu tai miten kivi nostetaan pois haudan suulta. Kuka voi sanoa kuolleelle ”herää” tai ”nouse”? Ruumiita ei käsketä kuin sotilaita.

Epäjumalat ovat mykkiä ja Kristus on haudassa. Kivi on haudan suulla ja kirkon ovet kiinni. Lauantain hiljaisuutta kannattaa kuunnella kuin ne sotilaat, joille Jeesuksen puheet ruumiin ylösnousemuksesta aiheuttivat ylimääräistä vaivaa.